ناشر: دفتر نشر معارف
نویسنده: محسن مهدیان
کتاب سواد مطالبه در پاسخ به این سؤال اصلی شکل گرفته است: چرا با رشد کنشگریهای اجتماعی و نظارتهای مدنی و عدالت خواهی در سطح حاکمیتی، امید به اصلاح کمتر، احساس بی عدالتی و تبعیض بیشتر، و تلقی فساد سیستمی مضاعف شده است؟
با این سئوال ابتدا اندیشه پشتیبان عدالتخواهی منطبق با نظام اندیشه امامین انقلاب بررسی شده است و در ادامه مهارت «نقدخیرخواهانه» و «مطالبهگری سازنده» و «افشاگری اخلاقی» و در نهایت «سواد رسانهای عدالتخواهی» در مواجهه با اخبار منفی پیشنهاد شده است.
«عدالت خواهی از نظر تا عمل» در این کتاب، با تاکید بر دستگاه محاسباتی مبتنی بر «معنویت» و «عقلانیت»، راهبردی است برای عدالتخواهی امیدآفرین.
ضرورت تبیین عدالت خواهی امیدآفرین در ابتدا نیازمند شناخت آسیب های وضع موجود است، اینکه چه چیز باعث شده است عدالت خواهی امیدآفرین مسئلۀ این روزهای ما شود.
اولین خطای شناختی در «فهم عدالت خواهی» است. نگرانی از پیامدهای تقلیل عدالت خواهی نقطۀ کانونی آسیب شناسی وضع موجود است. سبک عدالت خواهی موجود، هم از نظر سابقۀ ذهنی نادرستی که از عدالت خواهی ایجاد می کند و هم از نظر آثار واقعی و اجتماعی این روش، دارای اهمیت است. بی اعتنایی به اصلاح وضع موجود حافظۀ تاریخی جامعه را از یک اصل راهبردی به نام «عدالت خواهی» تهی و دچار رخوت و سستی سیاسی و اجتماعی و ناامیدی از آینده می کند و در ادامه، خود جریان عدالت خواهی را نیز گرفتار افسردگی سیاسی یا خدای نکرده تقابل علنی با مردم و نظام حاکم می کند.