110 حدیث راهبردی از محضر مقدس ثامن الحجج امام علی بن موسی الرضا (علیه السلام)
- الکترونیکی
- معرفی کتاب
- مشخصات کتاب
معرفی کتاب 110 حدیث راهبردی از محضر مقدس ثامنالحجج امام علیبن موسیالرضا (علیهالسلام)
کتاب 110 حدیث راهبردی از محضر مقدس ثامن الحجج امام علی بن موسی الرضا (علیه السلام)، اثر یوسف ذوالفقاریآهنگ؛ در ویراست دوم بر حسب ضرورت پس از بیان حدیث یکصدودهم و قبل از مبحث مربوط به روایتهای اختصاصی در مورد ثواب زیارت مضجع مقدس حضرت ثامن الحجج امام علیبنموسیالرضا(ع) روایتهای مربوط به چگونگی شکلگیری تفکر شوم به قتل رساندن آن امام همام توسط مأمون و نیز زمان و شرح چگونگی ماجرای به شهادت رسیدن آن امام همام (ع) و در ادامه روایتهای مقدماتی و کلی با موضوع ثواب زیارت مضاجع مقدس ائمه اطهار اضافه شده است نیز برخی از اصلاحات و توضیحات لازم در این ویراست، امعان نظر بوده است.
کتاب نام برده که با رویکرد کلامی طی 540 صفحه در قطع وزیری به رشته تحریر در آمده است، شامل چهار فصل به شرح ذیل میباشد:
فصل اول به بیان و شرحی بر دوران کودکی امام علیبن موسیالرضا(ع) از هنگام تولد تا زمان به امامت رسیدن آن امام همام و مطالب مرتبط به این دوره از زندگانی مخاطره آمیز آن حضرت از سال 148 هجری قمری تا سال 183 هجری قمری اختصاص دارد.
فصل دوم آن کتاب به بیان و شرح چگونگی دورهی نخست از امامت امام علیبن موسیالرضا(ع) پس از به شهادت رسیدن امام موسیبنجعفر(ع) در سال 183 هجری قمری تا زمان هجرت اجباری آن حضرت به «مرو» در سال 200 هجری قمری و نیز به تبیین مطالب مربوط به این بخش از دوران زندگانی پربار سیاسی- اجتماعی آن حضرت از جمله چگونگی بروز و ظهور پدیدهی وقف و واقفیه اختصاص دارد که این بخش از دوران امامت آن امام همام به مدت هفده سال به طول انجامیده است.
فصل سوم کتاب مزبور، به بیان دورهی دوم امامت امام علیبن موسیالرضا(ع) از زمان مهاجرت اجباری آن حضرت به «مرو» توسط مأمون عباسی به سال 200 هجری قمری تا زمان به شهادت رسیدن غمبار آن امام همام در سال 203 هجری قمری در دیار غربت و در سرزمین سناباد نوقان از توابع طوس اختصاص دارد که این بخش از زندگانی سیاسی- اجتماعی آن حضرت در «مرو»، حدود سه سال به طول انجامیده است. در فصل سوم نیز به بیان روایتهایی در زمینهی چگونگی ثواب زیارت مضجع مقدس آن حضرت اختصاص یافته است که با عنایت به اهمیت این بخش از روایتها و همچنین به دلیل روایی بودن متن کتاب حاضر، آن روایتها نیز در تتمهی این کتاب آمده است.
و اما فصل چهارم که متن آن در کتاب پیش رو به رؤیت شما میرسد، شامل 110 حدیث ناب راهبردی از محضر مقدس ثامنالحجج امام علیبن موسیالرضا(ع) میباشد که با عنایت به نیازسنجیهای به عمل آمده حسب ضرورت، این فصل با هدف بهرهوری آسانتر به صورت جداگانه به شکل کتاب حاضر با نام «110 حدیث راهبردی از محضر مقدس ثامنالحجج امام علیبن موسیالرضا»، به چاپ رسیده است. پوشیده نماند همانگونه که در کتاب «تحلیلی بر منش امام رضا در عرصههای سیاسی، کلامی، عرفانی و اخلاقی» به آن اشاره شد، معیار ما در انتخاب این احادیث، کاربردی، راهبردی و بنیادی بودن متنهای در اختیار بوده است.
گزیده کتاب 110 حدیث راهبردی از محضر مقدس ثامنالحجج امام علیبن موسیالرضا (علیهالسلام)
حکایتی جالب از نورانی بودن مؤمنین نزد اهل آسمان
شیخ صدوق از ابوالحسن، محمدبن قاسم مفسر جرجانی و او از احمدبن حسن حسینی و او از امام حسن عسکری به واسطه پدران گرامیشان از محضر حضرت رضا و آن حضرت از پدرشان امام موسیبن جعفر چنین روایت کردهاند که فرمودند:
«کان قوم من خواص الصادق(ع) جلوسا بحضرته فی لیلة مقمرة مضحیة، فقالوا: یابن رسول الله! ما احسن أدیم هذه السماء و انوار هذه النجوم والکواکب! فقال الصادق (ع): «انکم لتقولون هذا و ان المدبرات الاربعة جبرئیل و میکائیل و اسرافیل و ملک الموت (ع) ینظرون الی الارض فیرونکم و اخوانکم فی اقطار الارض و نورکم الی السماوات و الیهم أحسن من انوار هذه الکواکب وانهم لیقولون کما تقولون: ما احسن انوار هؤلاء المؤمنین!»
«جماعتی از دوستان حضرت صادق(ع) در شب مهتابی که آسمان از ابر خالی بود، خدمت آن حضرت نشسته بودند، گفتند: یابنرسولالله! چقدر این آسمان نیکوست و چه قدر این نور ستارگان و کواکب زیبا هستند! حضرت صادق(ع) در پاسخ آنان فرمودند:
شما این چنین میگویید در حالی که مدبرات اربعه (فرشتگان) کارگزار خداوند متعال) یعنی؛ جبرئیل و میکائیل و اسرافیل و ملک الموت(ع) {از آسمان} به زمین نگاه میکنند و شما و برادران شما را در اطراف زمین مینگرند در حالی که نور شما به سوی آسمانها و به طرف آنان میتابد و این نور نزد آنان از نور این کواکب درخشندهتر بوده و در این حال، آنان همان گونه که شما میگویید، میگویند: چه نیکو هست نور این مؤمنان!».. .