نظام حقوقی ایران در ترازوی فقه
رصد حضور فقه در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران
- الکترونیکی
- معرفی کتاب
- مشخصات کتاب
معرفی کتاب نظام حقوقی ایران در ترازوی فقه
کتاب نظام حقوقی ایران در ترازوی فقه نوشته حسن شجاعی، نصیراله حسنلو و مهدی نیکبین می باشد و انتشارات پژوهشگاه فقه نظام آن را به چاپ رسانده است.این کتاب به بررسی تطبیقی و انتقادی جایگاه فقه در ساختار حقوقی جمهوری اسلامی ایران میپردازد.
این اثر با رویکردی کلاننگر و انتقادی، نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران را در نسبت با فقه اسلامی مورد بررسی قرار میدهد. نویسندگان با تکیه بر مبانی نظری و تاریخی، به تحلیل عناصر کلیدی نظام حقوقی ایران از جمله مبانی، اهداف، منابع، منطق، مفاهیم، تقسیمات، سیستم آموزشی و تشکیلات حقوقی میپردازند.
گزیده کتاب نظام حقوقی ایران در ترازوی فقه
پس از بررسی و مطالعه مبانی بنیادین یک نظام حقوقی از دیدگاه های مختلف، نوبت می رسد به اهدافی که برای یک نظام حقوقی متصور است. همانطور که یک فرد بی هدف نمی تواند یک فرد مفید برای خود و جامعه اش باشد و به تکامل نمی رسد و پیوسته باید در خدمت افراد هدفدار قرار گیرد، به طریق اولی یک نظام نیز بدون داشتن هدف به تکامل نرسیده و دچار آشفتگی و ناکارآمدی می گردد. هدف باید یک مقصود و مطلوب نهایی برای یک نظام و علت غایی ایجاد آن باشد و تمام اجزاء و کلیت سیستم ر ا تحت تأثیر خود قرار دهد. در غیر این صورت یک هدف نمادین و اسمی خواهد بود که با بی هدفی هم راستاست.
یک نظام حقوقی نیز اگر چنین هدفی که سراسر سیستم را تحت تأثیر قرار دهد و ملاک ترجیح اساسی در تعارضات باشد، نداشته باشد دچار آشفتگی و خلط در مبانی می گردد ؛ چیزی که به نظر در نظامات مختلف اجتماعی در جمهوری اسلامی ایران قابل مشاهده است. نظام حقوقی نیز باید یک هدف غایی داشته باشد که در جهت آن حرکت کند و در مورد چیستی این هدف مکا تب مختلف نظرات متنوعی را ابراز داشته اند. نکته مهم ذیل بحث هدف، توجه به دو سطح از معنا ی هدف است: یکی چیستی هدف و دیگری، کیستی آن.