5.0از 5

جستاری در مبانی نظری ولایت فقیه

۲۴٬۰۰۰
خرید
  • چاپی
  • الکترونیکی
  • معرفی کتاب
  • مشخصات کتاب

معرفی کتاب جستاری در مبانی نظری ولایت فقیه

کتاب جستاری در مبانی نظری ولایت فقیه نوشته سید محمدمهدی میرباقری می باشد و انتشارات حکمت وعرفان آن را به چاپ رسانده است. متن حاضر تقریر درس خارج فقه استاد سیدمحمدمهدی میرباقری (رئیس فرهنگستان علوم اسلامی قم) در سال 1389 و 1390 با موضوع «ولایت فقیه» است که در قالب چهار فصل و در دو محور کلی تنظیم شده است که عبارتند از:
1. سیر اثباتی مبانی «کلامی» و «جامعه‌شناختی» ولایت فقیه که سه فصل اول را دربر می‌گیرد.
2. نقد و بررسی نظریه «وکالت حکیم».
بر این‌ اساس پس از مقدمه‌ای درباره «ضرورت پرداختن به مبانی ولایت فقیه»، عناوین چهار فصل این نوشتار عبارت است از:
فصل اول: مبانی کلامی ولایت فقیه؛
فصل دوم: مبانی جامعه‌شناختی و ساختار حکومت؛
فصل سوم: کیفیت جریان دین در حکومت و جامعه؛
فصل چهارم: نقد و بررسی نظریه وکالت حکیم.

گزیده کتاب جستاری در مبانی نظری ولایت فقیه 

انسان موجودی مختار است که با قوه اراده در سه بعد «روح، ذهن و رفتارِ » خود تصرف می کند و به آن ها جهت و تعیّن می‌بخشد، ولی نحوه فاعلیت انسان به صورت فردی واقع نمی‌شود، بلکه اراده‌ها و فاعلیت‌های بشری در یکدیگر حضور دارند و بر یکدیگر تأثیر می‌گذارند. هیچ انسانی نمی‌تواند خود را از این تأثیر و تأثرات منتزع کند و به شکل مستقل به حیات خود ادامه دهد، البته میزان تأثیر و تأثر آن‌ها بر یکدیگر یکسان و یکنواخت نیست تمامی سلول‌های بدن انسان همچنانکه با یکدیگر مرتبط هستند، هر گروه مشترکی از سلول‌ها نیز بافت مشخصی را تشکیل می‌دهند و در مرتبه بعد این بافت‌ها با یکدیگر تعامل برقرار می‌کنند، پس همه سلول‌های بدن انسان به شکل برابر با یکدیگر مرتبط نیستند.

در جوامع انسانی نیز این روابط، سلسله و حلقه‌های مختلفی پیدا می‌کند؛ به عنوان مثال: در یک سطح روابط از حلقه خانواده شروع و سپس در مدرسه و محیط کار تا جامعه و حتی تاریخ ادامه می‌یابد. در تمام این سطوح اراده‌های انسانی با یکدیگر گره خورده و نظامی از مراتب و روابط گونا گون را پدید می‌آورد؛ براین اساس فاعلیت انسان درون این نظام اراده ها تعریف می‌شود.